Urodziny przy szwedzkim stole

  • Publikacja
  • 01/10/2015

Często, gdy zbliża się dzień urodzin kogoś z domowników, zdajemy sobie sprawę, że przed nami nie lada wyzwanie. Należy najpierw dobrze zaplanować, a później zorganizować przyjęcie urodzinowe, które wymaga wyjątkowej oprawy.

 

 

Jeśli mieszkanie jest ograniczone niewielkim metrażem, a chcielibyśmy zaprosić więcej osób, pojawia się problem jak zmieścić gości przy stole. Doskonałym rozwiązaniem jest zorganizowanie imprezy domowej ze szwedzkim stołem, czy inaczej mówiąc ze szwedzkim bufetem, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza stół kanapkowy.

 

W historii Polski istnieje anegdota o pierwszym przyjęciu w stylu szwedzkiego stołu, które obyło się w 1656 r., kiedy to obroną Zamościa dowodził Jan „Sobiepan” Zamoyski. Zgodził się na wspólne śniadanie ze szwedzkim królem Karolem X poza murami miasta, gdzie rozstawiono stoły zasłane pięknymi obrusami, przyniesiono półmiski z wykwintnym jedzeniem i wino. Jednak nie dano krzeseł, więc król Szwecji który trzymał talerz w dłoni, musiał oprócz posiłku przełknąć także zniewagę.

 

Przedstawiany sposób podejmowania przybyłych gości polega na przygotowaniu kilku, kilkunastu potraw i przekąsek ułożonych najczęściej w następującej kolejności – przystawki, dania ciepłe, desery. Na stole przykrytym białym obrusem powinny także znaleźć się napoje oraz naczynia i sztućce niezbędne do konsumpcji. Jeśli chcesz subtelnie podkreślić wyjątkowy klimat przyjęcia, dodatkową ozdobą mogą być kwiaty lub kandelabry ze świecami.

 

Na organizatorach imprezy spoczywa obowiązek troski o to, aby nie zabrakło jedzenia, napojów oraz czystych naczyń. Równie istotną kwestią jest dbałość o estetykę stołu, należy zbierać brudne sztućce oraz talerze i dyskretnie wymieniać je na nowe. W trakcie przyjęcia zaproszone osoby same się obsługują, dowolnie korzystając z Twojej kulinarnej oferty, do której stworzenia pomocna będzie strona www.codogara.pl. Forma stojącego przyjęcia jest komfortowa zarówno dla gospodarzy, jak i pozostałych uczestników, którzy nie czują się skrępowani miejscem, mogą swobodnie wybierać potrawy i napoje, a także rozmawiać z wybranymi osobami, co sprzyja w nawiązywaniu nowych kontaktów. Świetną alternatywą dla krzeseł są z pewnością wygodne pufy, czy poduszki, na których można przysiąść i delektować się smakiem przyrządzonych potraw.

 

Nie wiesz co powinno się znaleźćna urodzinach urządzanych w formie bufetu? Idealnie sprawdzają się wszelkiego rodzaju surówki, sałatki, koreczki, małe kanapki, owoce morza, sery, wędliny, a także świeże warzywa pokrojone w kawałeczki lub plastry. Swoje miejsce powinno także znaleźć pieczywo i masło. Szwedzki stół przewiduje również dania gorące, które serwowane są po tzw. „zimnej płycie”. Powodzeniem będzie cieszyć się bigos, czy gulasz podawane w naczyniach z podgrzewaczami lub zupy serwowane w wazie. Jeżeli w menu przewidziano deser na stole powinny stać patery z ciasteczkami, babeczkami oraz owocami. Na koniec zostawiamy herbatę, kawę i soki, przy czym szkło i filiżanki bierzemy zazwyczaj z osobnego bufetu, na którym mogą znajdować się także napoje alkoholowe.

 

Tę formę spotkań cenią sobie osoby lubiące nie tylko dobre jedzenie, ale także ruch. Szwedzki stół jest z pewnością najodpowiedniejszą opcją przyjęcia, którą z powodzeniem można połączyć z tańcami oraz innymi zabawami towarzyskimi.