Puchatek
- Publikacja
- 14/04/2013
Placek Puchatek.
Ciasto:
• 20 dkg margaryny
• 20 dkg cukru pudru
• 20 dkg mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 8 żółtek
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na pulchną masę. Pod koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto upiec w dwóch foremkach. Na ciasto wyłożyć pianę i upiec.
• 8 białek
• 20 dkg cukru pudru
• 10 dkg płatków migdałowych
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać. Równomiernie rozłożyć na placki i posypać płatkami migdałowymi.
• 0,5 l śmietany kremówki
• 3 łyżeczki żelatyny
• ¼ szkl. mleka (rozpuścić w niej żelatynę)
• 2-3 łyżki cukru pudru
• Paczka okrągłych biszkoptów
• 2 łyżki kakao
Śmietanę ubić z cukrem i kakao. Następnie dodać żelatynę rozpuszczoną w ciepłym mleku i dokładnie ubić. Wyłożyć na placek i układać biszkopty lekko wciskając.
• 0,5 l śmietany kremówki
• 3 łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. mleka
• 2-3 łyżki cukru pudru
• ½ soku z cytryny
Śmietanę ubić z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać żelatynę. Przykryć drugim plackiem i przycisnąć.
Smacznego!
Monia.