Puchatek

  • Publikacja
  • 14/04/2013

Placek Puchatek.

 
Ciasto: 

•    20 dkg margaryny
•    20 dkg cukru pudru
•    20 dkg mąki pszennej
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
•    8 żółtek
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na pulchną masę. Pod koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto upiec w dwóch foremkach. Na ciasto wyłożyć pianę i upiec.

  Piana:

•    8 białek
•    20 dkg cukru pudru
•    10 dkg płatków migdałowych
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać. Równomiernie rozłożyć na placki i posypać płatkami migdałowymi.

  Masa śmietanowa I:

•    0,5 l śmietany kremówki
•    3 łyżeczki żelatyny
•    ¼ szkl. mleka (rozpuścić w niej żelatynę)
•    2-3 łyżki cukru pudru
•    Paczka okrągłych biszkoptów
•    2 łyżki kakao
Śmietanę ubić z cukrem i kakao. Następnie dodać żelatynę rozpuszczoną w ciepłym mleku i dokładnie ubić. Wyłożyć na placek i układać biszkopty lekko wciskając.

  Masa śmietanowa II:

•    0,5 l śmietany kremówki
•    3 łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. mleka
•    2-3 łyżki cukru pudru
•    ½ soku z cytryny
Śmietanę ubić z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać żelatynę. Przykryć drugim plackiem i przycisnąć.

 

Smacznego!

Monia.