Święto wina i jedzenia

  • Publikacja
  • 12/09/2013

 Już w najbliższy poniedziałek 16 września rozpoczynają się II Wielkie Tarnowskie Dionizje. Przez siedem dni w 8 restauracjach wszyscy miłośnicy dobrych win, dobrego jedzenia i dobrej zabawy będą mogli uczestniczyć w magicznych wieczorach i smakowych podróżach po całym globie.

 

 

Na pierwszy wieczór zaprasza Hotel Tarnovia. Serwowane będą wina izraelskie w towarzystwie wspaniałej kuchni żydowskiej z gęsimi pipkami, cymesem, czuleniem, latkesem, kawiorem po żydowsku, bajglami. Atmosferę wieczoru podkreślą koncert zespołu Quartet Klezmer Trio oraz wystawa fotografii Dariusza i Wojciecha Kobylańskich „Chasydzi - powrót”. Początek o godz. 19.00. 


Drugi wieczór Dionizji odbędzie się w kawiarni Kabaret. Tego dnia zamieni się ona w kawiarenkę z typowej paryskiej dzielnicy. Radość, młodość, bezpretensjonalność, zabawa. Mnóstwo lekkich przekąsek z serami w roli głównej. A do tego muzyka na żywo, rodem spod dachów Paryża. Start o godz. 18.00.


W środę na spotkanie w winami kalifornijskimi zaprasza Cristal Park. Tego wieczoru przeniesiemy się do kalifornijskich winnic oglądając unikatowe fotografie i słuchając prelekcji znawcy tematu, prezesa Cristal Parku, Witolda Kisały. Hitem będą przekąski serwowane przez szefa kuchni Cristalu, Przemysława Wojciechowskiego, kiedyś m.in. osobistego kucharza ambasadora USA. Początek o godz. 18.00.


W czwartek w Pasażu degustacja win polskich, pełnych charakteru, którym towarzyszą dania regionalnej kuchni polskiej. O polskich winach opowie Zofia Michałowska, a o oprawę gastronomiczną zadba Krzysztof Wróbel, szef kuchni. Także w czwartek wina i kuchnia chilijska, na spotkanie z nią zaprasza wojnicka restauracja Missterium. Początek o godz. 19.00.


W piątkowy wieczór niesamowita wyprawa do Willi Krzyskiej na pełne tajemnicy spotkanie z winami rumuńskimi, hrabią Draculą, rumuńskimi gołąbkami, smakowitymi pierożkami oraz piekielnie gorącymi i zimnymi lodami. Dla miłośników klimatów odleglejszych, wina południowoamerykańskie. Start o godzinie 19.00. 
    


Sobotni wieczór wypełnią węgierski folklor z muzyką na czele, charakterystyczne, ostre zakąski i naprawdę wielkie wina. A wszystko to w madziarskich klimatach w Winiarni u Sztylera. To będzie prawdziwie pełne emocji spotkanie z węgierskimi tradycjami, winnicami, świeżymi węgrzynami i jedną z najlepszych na świecie kuchni. Początek o godz. 19.00.


W niedzielę wielki finał U Jana. Finał australijski. Na odległe i egzotyczne antypody przeniosą nas pełne smaku, egzotyczne dania kuchni australijskiej oraz najlepsze reservy: chardonnay, shiraz, merlot… Degustację win i potraw umili muzyka w australijskich klimatach. U Jana spotkanie z winami i kuchnią Australii rozpocznie się o godz. 10.00.