Kulinarne propozycje na święta!

  • Publikacja
  • 19/04/2014

 Wielkanoc to czas kiedy na naszych stołach królują jajka. Są one zarówno najpiękniejszą ozdobą naszego stołu, jak i znakomitą przekąską. Można podawać  je w galarecie, w szynce, w sałatkach i faszerowane na wiele sposobów. Przygotowaliśmy dla Was kolekcję przepisów, w których każdy znajdzie coś dla siebie lub odkryje swoją ulubioną wersję tej klasycznej przystawki na świąteczne śniadanie.

 

 

JAJKA FASZEROWANE Z TUŃCZYKIEM


6 jajek
1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym
2 łyżki majonezu
1 pęczek drobno posiekanego szczypiorku lub koperku
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz do smaku
kilka gałązek zielonej pietruszki

 

 

Jajka ugotować na twardo, a po ugotowaniu od razu wstawić do zimnej wody. Gdy przestygną - obrać. W międzyczasie tuńczyka odcedzić i rozdrobnić widelcem. Obrane jajka przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka i rozgnieść je widelcem. Wymieszać z 1 łyżką majonezu i 1 łyżeczką musztardy na gładką masę. Dodać tuńczyka i szczypiorek, i ponownie porządnie wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Nakładać farsz łyżeczką do ugotowanych białek, tworząc małe kopułki. Udekorować majonezem i natką pietruszki.

 

JAJKA FASZEROWANE Z RZEŻUCHĄ


5 jajek
duża parówka lub 10 dag kiełbasy parówkowej
2 łyżki majonezu
2 łyżki drobno posiekanej rzeżuchy                   
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz do smaku

 

 

Jajka ugotować na twardo, a po ugotowaniu od razu wstawić do zimnej wody. Gdy przestygną - obrać. W międzyczasie drobniutko pokroić parówkę. Obrane jajka przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka i rozgnieść je widelcem. Wymieszać z parówką, 1 łyżką majonezu i 1 łyżeczką musztardy na gładką masę. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Nakładać farsz łyżeczką do ugotowanych białek, tworząc małe kopułki. Udekorować majonezem i rzeżuchą.

 

JAJKA FSZEROWANE PIECZARKAMI


3 jajka ugotowane na twardo
150 g pieczarek
1 cebula
majonez
2 łyżki masła
szczypiorek
sól, pieprz

 

 

Jaja gotujemy na twardo. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na maśle do zeszklenia; dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę pieczarki, i przesmażamy kilka minut. Ugotowane jajka przekrawamy, wyjmujemy żółtka. Żółtka, szczypiorek dodajemy do pieczarek; rozcieramy, dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, i farszem nadziewamy białka jaj.

 

PASZTET Z JAJEK Z PIECZARKAMI

 

13 jajek
250 g pieczarek
2-3 cebule
250 g sera żółtego
1 szklanka bułki tartej
1/2 szklanka gęstej śmietany
natka pietruszki
sól
pieprz

 

 

10 jajek ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Ser żółty i jajka zetrzeć na tarce (duże oczka). Pieczarki oraz cebulę oczyścić. Zetrzeć również na tarce (duże oczka) i usmażyć na łyżce oleju. W wysokim (dużym) naczyniu mieszam, jajka na twardo, ser żółty, pieczarki z cebulką, posiekaną natkę, śmietanę, bułkę tartą, jajka surowe (3 sztuki); doprawiam do smaku. Powstałą masę przekładam do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą.
Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu, kroimy w plastry i podajemy z sosem tatarskim, chrzanem etc.

 

autor: Justyna Latawska