Posiłki na lato – poradnik wakacyjny!

  • Publikacja
  • 22/07/2014

Podczas wakacyjnych upałów nie odczuwamy dużego głodu, a już na pewno mamy mniejszą ochotę  na tłuszcze zwierzęce, natomiast większą na potrawy lekkie, warzywa, owoce. Lato jest idealnym czasem na to, by wykorzystać witaminowe dobrodziejstwa natury!

 

 

Latem, kiedy nasz apetyt jest zmniejszony ze względu na wysokie temperatury powietrza powinniśmy jeść lekkie potrawy. Idealna na upalny dzień jest lekka i smaczna zupa owocowa typu chłodnik, która przy okazji orzeźwia. Dzięki niej dostarcza się organizmowi cennych witamin i składników mineralnych, których on bardzo potrzebuje w okresie letnim. Ponadto można ją przygotować w bardzo krótkim czasie.

 

 

 

 

Aby przygotować zupę owocową będziemy potrzebować następujących składników:

 

- litr zsiadłego mleka,

- 0.5 kg owoców (malin, jagód, poziomek),

- 3 łyżki cukru kryształu,

- pół szklanki śmietany,

- biszkopty lub herbatniki.

 

Mleko należy utrzeć ze śmietaną, następnie dodać umyte i przetarte owoce oraz cukier. Po połączeniu wszystkich składników, wstawić do lodówki na pół godziny. Zupę najlepiej podawać z biszkoptami.

 

Kolejną idealną potrawą na lato jest zapiekanka warzywna z makaronem, tzw. warzywianka. Warzywa dostarczają wielu potrzebnych nam witamin. Grzechem byłoby nie delektować się ich smakiem, kiedy w okresie letnim jest on najlepszy. Zrobienie jej zajmie kilka chwil, a jest ona świetnym rozwiązaniem na gorące dni.

 

 

Do przygotowania warzywianki będą potrzebne:

 

- makaron świderki ( 1 opakowanie, takie standardowe),

- cukinia,

- brokuł,

- 2-3 papryki (różnokolorowe, albo jakie tam mamy),

- cebula,

- 2 ząbki czosnku,

- 15 dag żółtego sera,

- 4 łyżki masła (można też wziąć do smażenia olej),

- przyprawy: pieprz, sól, bazylia.

 

Przygotowanie potrawy należy zacząć od ugotowania makaronu, a później odcedzenia go. Później trzeba pokroić cebulę i czosnek i zeszklić je na maśle. Następnie należy drobno pokroić warzywa i wrzucić je na patelnię do wcześniej zeszklonej cebuli i dusić około 10 minut. Później wymieszać warzywa z makaronem i dodać połowę sera startego na tarce. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia i posypać serem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 stopni. Do smaku dodać przyprawy.

 

Latem, codziennie powinniśmy spożywam owoce i warzywa, które zapewnią nam wiele witamin. Wybierajmy jednak te, które mają mało cukru, za to dużo wody. Jedzmy więc ogórki, pomidory, arbuzy, za to nie objadajmy się zanadto słodkimi winogronami, a jeśli już, to raczej ciemnymi, które zawierają związki chroniące przed chorobami serca.

 

Smacznego!

autor: Paulina Białas