Bakłażanowa uczta

  • Publikacja
  • 24/09/2014

Mamy słoneczny początek jesieni w ogródkach są jeszcze bakłażany i cukinie więc można zrobić sobie bakłażanową ucztę :) !

 

 

 

SKŁADNIKI : - 2 bakłażany  lub 2 cukinie średnie - 2 papryki świeże czerwone - 1 cebula - 3 pomidory - 50 dag mięsa świeżego mielonego - 3 ząbki czosnku - zioła prowansalskie - 30 dag sera żółtego WYKONANIE :

Bakłażany umyć, przekroić, wydrążyć środki, mięso mielone poddusić z pokrojoną drobno papryką, cebulą, pomidorami i miąszem z bakłażanów. Przyprawić tak by farsz był pikantny, aby smak był wyjątkowy dodać należy czosnek i zioła prowansalskie. Środki bakłażanów posmarować odrobiną oleju popieprzyć, nałożyć farsz, zapiekać około 30 min w piekarniuku, na minute przed końcem zapiekania poukładać plastry sera żółtego by tylko się rozpuścił. 

 

Najlepiej smakuje w doborowym towarzystwie i przy lampce półsłodkiego wina czerwonego.

Smacznego 

Katarzyna Kutek