Pizza z klasą

  • Publikacja
  • 29/09/2014

To dziś jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań na całym świecie – nie da się jej określić inaczej. Występuje w całej Europie, Ameryce, Azji, a także w większych miastach Afryki.

 

 

 

Pizza podbiła ludzkość. Jemy ją w domach, w eleganckich restauracjach, w tanich barach. Możemy kupić w postaci mrożonki oraz zamówić przez Internet lub telefon. Jak jednak upewnić się, że jemy naprawdę dobrą, zbliżoną do włoskiego oryginału?

 

 

Jak smakuje najlepsza pizza?

Jej prawdziwym sekretem jest ciasto. Wbrew temu, co często oferuje się nam w lokalu, nie powinno być ono ani super cienkie, ani zbyt grube. Jeśli robimy ja w domu, warto metodą eksperymentalną dopasować najlepszą ilość. Ideałem byłoby pieczenie pizzy w specjalnych piecach, jeśli jednak takiego nie posiadamy, korzystajmy przynajmniej z piekarnika z termoobiegiem. Specjalne piece do pizzy są już na szczęście dostępne w wielu dobrych pizzeriach, jak na przykład w warszawskim (Ursus) lokalu Domino’s Pizzy. Piec to jednak nie wszystko – upewnij się też, że jesz pizzę z dużą ilością naprawdę dobrych składników. Dobrą poznasz po świeżo wyglądających pieczarkach, pełnotłustym serze, chrupiącej wędlinie. Unikaj placków – spodów bez sosu pomidorowego – to esencja tego dania.

 

 

Klasyki i awangarda

Dziś każda dobra pizzeria powinna wiedzieć, że z wymaganiami klientów nie ma żartów. Dotyczy to także gatunków pizzy. Na szczęście w mrokach dziejów giną już powoli te lokale, w których były dwa – trzy rodzaje pizzy do wyboru. Czego więc powinniśmy oczekiwać? Klasyki gatunku, czyli minimalistycznej margherity, placka mięsnego, tzw. pizzy hawajskiej z ananasem, z owocami morza (wersja pescatore), z tuńczykiem, z kurczakiem, cztery sery, wegetariańskiej... przykłady można by mnożyć. Pod względem wyboru przoduje zresztą znana szczególnie w naszej stolicy i od niedawna również w Krakowie pizzeria Domino's (dominospizza.pl). Nietrudno ją znaleźć na przykład wyszukując pod hasłem „pizza Żoliborz”. Co ciekawe, lokale te oferują też inne nowości i ciekawostki – pizza typu kebab, orientalna, a nawet na słodko.

 

 

Jak jeść pizzę?

Jeśli już udajemy się do lokalu, gdzie serwują pizzę, warto też wiedzieć, jak jeść to pyszne, włoskie danie. Nie jest prawdą, że nie wolno jeść go widelcem i nożem. Są takie okazje, gdzie jest to wręcz wskazane. Nie wypada wylewać na wierzch placka zbyt dużej ilości sosu – najbezpieczniej jest w ogóle nakładać go nożem. Mitem jest też to, że powinno się zostawiać brzegi pizzy – jest to raczej dziwny zwyczaj. Popularne jest zamawianie kilku dań i dzielenie się nimi kawałek po kawałku ze współbiesiadnikami.