Muffinki z polewą cytrynową

  • Publikacja
  • 16/03/2013

Muffinki z polewą cytrynową

 

 

Na oko 12-14 sztuk.


Składniki:


•    25 dkg mąki pszennej


•    2 łyżki kakao


•    2 łyżeczki proszku do pieczenia


•    pół łyżeczki sody oczyszczonej


•    2 jajka


•    300 ml kwaśnej śmietany


•    140 g cukru


•    80 ml oleju 


•    100 g czekolady mlecznej


•    pół szklanki orzechów laskowych


W jednym naczyniu mieszamy składniki suche tj: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier.
W drugim mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, olej.


Następnie łączymy zawartość obu naczyń i mikserem albo ręcznie łączymy wszystkie składniki. Na sam koniec do ciasta dodajemy posiekaną czekoladę oraz orzechy. Ponownie mieszamy i możemy nakładać ciasto do foremek muffinkowych, masą należy wypełnić około 2/3 foremki.  


Należy piec ok. 25 min w 190 stopniach C. 


Dla lepszego efektu, ciasteczka można oblać lukrem cytrynowym.
Składniki:


•    1 żółtko


•    20 dkg cukru pudru


•    Sok z ½ cytryny


Składniki należy połączyć do uzyskania gęstej konsystencji. Lukier rozprowadzamy tylko na ciepłe muffinki.
Smacznego!

 

 

 

 

 


Monia.