Muffinki z polewą cytrynową
- Publikacja
- 16/03/2013
Muffinki z polewą cytrynową
Na oko 12-14 sztuk.
Składniki:
• 25 dkg mąki pszennej
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• pół łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 jajka
• 300 ml kwaśnej śmietany
• 140 g cukru
• 80 ml oleju
• 100 g czekolady mlecznej
• pół szklanki orzechów laskowych
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche tj: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier.
W drugim mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, olej.
Następnie łączymy zawartość obu naczyń i mikserem albo ręcznie łączymy wszystkie składniki. Na sam koniec do ciasta dodajemy posiekaną czekoladę oraz orzechy. Ponownie mieszamy i możemy nakładać ciasto do foremek muffinkowych, masą należy wypełnić około 2/3 foremki.
Należy piec ok. 25 min w 190 stopniach C.
Dla lepszego efektu, ciasteczka można oblać lukrem cytrynowym.
Składniki:
• 1 żółtko
• 20 dkg cukru pudru
• Sok z ½ cytryny
Składniki należy połączyć do uzyskania gęstej konsystencji. Lukier rozprowadzamy tylko na ciepłe muffinki.
Smacznego!
Monia.