Malowane danie

  • Publikacja
  • 23/12/2013

 W najbliższą niedzielę 29 grudnia w ramach projektu Znani Tarnowianie Gotują w Hotelu Tarnovia swoje popisowe danie przedstawi Bartłomiej Bałut, tarnowski malarz, profesor na krakowskiej ASP oraz w Instytucie Sztuki w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Tarnowie.

 

 

Bartłomiej przygotował polędwiczki wieprzowe teryaki w pięciu smakach. – Danie, co godne podkreślenia, jest autorskim przepisem Bartka, który świetnie radzi sobie  w kuchni, nawet z niełatwymi wyzwaniami – mówi Paweł Piszczek, felietonista kulinarny, wydawca portalu Coś na Ząb TV. – To danie wyjątkowo smaczne, wielowymiarowe, podane z sosem z warzyw, chiński makaronem i surówką z białej kapusty.


Gotowanie z Bartkiem zamyka tegoroczną edycję projektu Tarnowianie Gotują w Hotelu Tarnovia. W związku z tym jury w składzie Maria Zawada-Bilik, Jerzy Hebda, Joanna Dobroś i Paweł Piszczek, wybierze najsmaczniejszą potrawę roku. Z kolei potrawa drugiego półrocza wybrana zostanie przez uczestników brunchy, którzy oddawali swoje głosy oceniając dotychczas ugotowane potrawy na specjalnych ankietach. 


Przypomnijmy, że jak dotąd gotowali:
Urszula Augustyn – indyjska rozkosz (zdaniem uczestników brunchy najlepsze danie pierwszego półrocza)
Jurek Kosiba – tagliatelle z łososiem
Małgorzata Mękal – tort z polędwicy wołowej
Rafał Huszno – karkówka malajska
Barbara Quirino – lasagne Barbary
Grzegorz Janiszewski – duet z kurczaka
Mari Kanior – łosoś i jarzyny z grilla
Jakub Kwaśny – makaron z Czarnolasu
Henryk Słomka-Narożański – śledź mamy Narożańskiej
Anna Podkościelna-Cyz – toskańska zupa pomidorowa
Darek Kobylański – kurczak w pomidorowym sosie z mascarpone


- Zapraszamy w niedzielę na brunch, będzie mnóstwo dobrej i smacznej zabawy, m.in. losowanie atrakcyjnych nagród i jak zawsze mnóstwo świetnego jedzenia w formule płacisz 30 złotych i jesz, ile chcesz – mówi Joanna Dobroś, wiceprezes zarządu Hotelu Tarnovia.


Początek brunchu, jak zwykle o godzinie 13.00. Wtedy degustowana będzie polędwiczka Bartłomieja Bałuta i jednocześnie pokazywany będzie film z jego gotowania. Ale przychodzić można przez cały czas do godziny 16.00.

 

Interesują Cię kulinarne inspiracje? Sprawdź Makro inspiracje!