Przepis na dziś: Lazania

  • Publikacja
  • 06/02/2013

LAZANIA

Ciasto:

•40 dkg mąki

•4 jajka

 

 Zrobić ciasto i cieniutko rozwałkować. Pozostawić, aby trochę przeschło. (Można również kupić gotowe ciasto w sklepie.)

Sos pomidorowy:

 

•1 duża cebula

•2 marchewki, 2 pietruszki

•Seler

•50dkg –mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego

•Przecier pomidorowy

•2 szklanka rosołu lub wody

•Olej, przyprawy

 

Na oleju usmażyć cebulę, następnie dodać do niej mięso i chwilę poddusić. Jarzynę zmielić, dodać do mięsa i podlać wodą lub rosołem. Następnie dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, wegetę, 1 łyżeczkę przyprawy do lazani, 1 łyżeczkę goździków mielonych – doprawić według własnego smaku i całość gotować około pół godziny, aby sos zgęstniał. Można również przegęścić zawiesiną z wody i mąki. 

 

Ciasto pokroić na pasy 10-15 cm, aby zmieściły się na długość i szerokość do naczynia żaroodpornego, w którym całość będzie pieczona. Pasy z ciasta wrzucić na osoloną wodę, po ugotowaniu włożyć do zimnej wody, a następnie na papier, bądź ścierkę aby trochę przeschły. 

 

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Ułożyć w nim pojedynczą warstwę pasów z ciasta jeden obok drugiego przykrywając częścią sosu (najlepiej, aby jedna warstwa pasów była wzdłuż, a druga w poprzek formy). Tą czynność z przekładaniem ciasta i sosu powtarzać do skończenia składników. Wierzch lazani zakończyć sosem pomidorowym, posypując startym żółtym serem. Piec około 20-25 min, w 200oC.

 

Po upieczeniu można posypać świeżymi listkami bazylii. Smacznego!

 

 

 

 

 

Monia.