Co to są kwasy Omega 3

  • Publikacja
  • 23/09/2014

O dobroczynnym wpływie kwasów tłuszczowych Omega 3 na zdrowie całego organizmu wie większość z nas.

 

 

Jednak czy wiemy, jakie dokładnie mają one właściwości oraz gdzie znajdziemy najlepiej przyswajalne przez organizm człowieka kwasy Omega 3? Poznajmy niezwykłe działanie niezbędnych w diecie kwasów tłuszczowych oraz ich najlepsze źródło.

 

Czym są kwasy tłuszczowe Omega 3?

Kwasy Omega 3 to  wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Nie tylko dostarczają one energię, ale też stanowią budulec dla błon komórkowych oraz tkanek całego ciała. Kwasy te mogą występować w postaci fosfolipidów i trójglicerydów. Najbardziej znane kwasy Omega 3 to DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy oraz EPA, czyli kwas eikozapentaenowy.

 

 

Właściwości kwasów Omega 3

W organizmie człowieka obserwuje się wyłącznie pozytywny wpływ kwasów tłuszczowych Omega 3. Pełnią one wiele zadań, jak na przykład wspomaganie utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kwasy Omega 3 wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, czyniąc je bardziej elastycznymi, co sprawia, że obecne w „złym” cholesterolu LDL cząsteczki oraz sole wapienne mają mniejszą możliwość odkładania się na ich powierzchni. Zapobiega to powstaniu choroby miażdżycowej, czyli chroni serce przed zawałem oraz mózg przed udarem. Kwasy Omega 3 zmniejszają także ilość cholesterolu LDL we krwi, a ilość „dobrego” cholesterolu HDL wzrasta. Kwasy te mają dobroczynny wpływ na ogólną kondycję i funkcjonowanie serca oraz pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi. Jednak właściwości między innymi uelastyczniające naczynia krwionośne dają jedynie kwasy Omega 3, które występują w postaci fosfolipidów, umożliwiającej im całkowite wchłonięcie do błon komórkowych. Dlatego tak ważne jest znalezienie odpowiedniego źródła tej formy kwasów Omega 3.

 

 

Kryl antarktyczny najlepszym źródłem kwasów Omega 3

Najlepiej jest dostarczać odpowiednią ilość kwasów Omega 3 wraz z pożywieniem, jednak zwykle ilość spożywanych produktów z tą substancją jest niewystarczająca. Dlatego warto sięgnąć po suplementy diety MegaRed, które zawierają kwasy tłuszczowe Omega 3 w formie fosfolipidów i zawartością odpowiadają na dzienne zapotrzebowanie organizmu. MegaRed Omega 3 Krill Oil zawiera kwasy Omega 3 pochodzące z oleju z kryla, które są szybko oraz w całości przyswajalne przez nasz organizm, a także nie zawierają typowego dla tranu rybiego zapachu i smaku. Produkty MegaRed zawierają 100% olej z kryla, wyławianego z najczystszych wód oceanu antarktycznego.