Zapiekanka ziemniaczana
- Publikacja
- 25/02/2013
Jest to prosty i szybki przepis łączący proste smaki, który tworzy pyszny efekt.
Na początku należy posmarować tłuszczem naczynie żaroodporne. Następnie układamy warstwami poszczególne składniki. Pierwszą warstwę tworzą ugotowane wcześniej i ostudzone ziemniaki, pokrojone w grube plastry. Ziemniaki można posypać odpowiednią przyprawą do ziemniaków. Następnie układamy osobno podsmażone pieczarki, cebulę i kiełbasę, oraz kolejną końcową warstwę ziemniaków. Wykończeniem jest sos beszamelowy z koperkiem. Ilość składników w zależności od wielkości naczynia, oraz zgodnie z własnym upodobaniem.
Piec w piekarniku ok. 25 min. w temp. 200oC.
Sos beszamelowy:
· 5 dkg masła
· 5 dkg mąki
· 1 ½ -2 szkl. mleka
· gałka muszkatołowa,
· sól, pieprz, wegeta
· koperek
Masło rozpuścić, dodać mąkę i mleko, zagotować i doprawić do smaku. Smacznego!
Monia.