Zapiekanka ziemniaczana

  • Publikacja
  • 25/02/2013

 Jest to prosty i szybki przepis łączący proste smaki, który tworzy pyszny efekt. 

Na początku należy posmarować tłuszczem naczynie żaroodporne. Następnie układamy warstwami poszczególne składniki. Pierwszą warstwę tworzą ugotowane wcześniej i ostudzone ziemniaki, pokrojone w grube plastry. Ziemniaki można posypać odpowiednią przyprawą do ziemniaków. Następnie układamy osobno podsmażone pieczarki, cebulę i kiełbasę, oraz kolejną końcową warstwę ziemniaków. Wykończeniem  jest sos beszamelowy z koperkiem. Ilość składników w zależności od wielkości naczynia, oraz zgodnie z własnym upodobaniem.
Piec w piekarniku ok. 25 min. w temp. 200oC.

 

 

Sos beszamelowy:

·        5 dkg masła

·        5 dkg mąki

·        1 ½ -2 szkl. mleka

·        gałka muszkatołowa,

·        sól, pieprz, wegeta

·        koperek

 

Masło rozpuścić, dodać mąkę i mleko, zagotować i doprawić do smaku. Smacznego!

 

 

 

 

 

Monia.