Życie i Styl

To był śledzik co się zowie…

 Dziewiąty brunch i po raz pierwszy przystawka, a nie danie główne w roli głównej. Także po raz pierwszy, od początku do końca polska potrawa. – To był śledź wysokiej próby. Marynowany przez dobę w specjalnej zalewie, wydany z lekką sałatką, smakował nie tylko zadeklarowanym wielbicielom tej rybki – ocenia Paweł Piszczek, wydawca portalu Coś na Ząb TV i felietonista kulinarny. – Co mnie szczegó...

  • Publikacja
  • 01/10/2013

Śledzik i Sałatka Mamy Narożańskiej

 To już dziewiąty raz tarnowscy smakosze będą mogli zakosztować potrawy znanego tarnowianina, poznać jego najlepszy przepis. Tym razem, w ramach projektu Tarnowianie Gotują w Hotelu Tarnovia, wiceprezydent Tarnowa Henryk Słomka-Narożański ze swoim rodzinnym przepisem. – Takiego śledzia i taką sałatkę robiła moja mama – mówi. – Przystawka jest tak dobra, że stanowi stały punkt menu, jakie przygo...

  • Publikacja
  • 24/09/2013

Święto wina za nami

 W niedzielę zakończyły się trwające tydzień II Wielkie Tarnowskie Dionizje. Święto miłośników wina, jedzenia, dobrej zabawy, muzyki i kultury. Impreza zorganizowana przez Tarnowską Organizację Turystyczną przy współudziale Gminy Miasta Tarnowa, bez wątpienia staje się jedną z wizytówek Tarnowa, a jednocześnie interesującą propozycją dla tarnowian na atrakcyjne spędzenie czasu.      ...

  • Publikacja
  • 24/09/2013

Chris Niedenthal „Dokument"

 Tarnowskie Centrum Kultury zaprasza na wystawę fotografii Chrisa Niedenthala „Dokument”, pierwszą w Tarnowie prezentację jednego z najbardziej cenionych fotoreporterów w Europie. Wernisaż odbędzie się 25 września o godzinie 18.00. Wyjątkowość ekspozycji podkreśli spotkanie z samym autorem podczas finisażu wystawy 18 października br. o godz. 18.00 w Galerii TCK,  które poprowadzi historyk sztuk...

  • Publikacja
  • 20/09/2013

Święto wina i jedzenia

 Już w najbliższy poniedziałek 16 września rozpoczynają się II Wielkie Tarnowskie Dionizje. Przez siedem dni w 8 restauracjach wszyscy miłośnicy dobrych win, dobrego jedzenia i dobrej zabawy będą mogli uczestniczyć w magicznych wieczorach i smakowych podróżach po całym globie.     Na pierwszy wieczór zaprasza Hotel Tarnovia. Serwowane będą wina izraelskie w towarzystwie wspaniałej ...

  • Publikacja
  • 12/09/2013

Kudłacze, papuchy i bryjka, czyli niezwykłe smaki Przedgórza

 Już bez mała 100 tradycyjnych, lokalnych, rodzinnych przepisów zebranych zostało w ramach akcji „Jak smakuje Przedgórze”, prowadzonej przez lokalna grupę działania „Kwartet na Przedgórzu” oraz portal kulinarny Coś na Ząb TV.      – Przepisów szukać będziemy jeszcze przez miesiąc, potem zostaną opracowane i wydane w formie książki o charakterze kulinarno-turystycznym. Specjalne jur...

  • Publikacja
  • 30/08/2013

Łosoś z grilla

 Tłum smakoszy dosłownie szturmował restaurację Hotelu Tarnovia w ostatnią niedzielę podczas odbywającego się tu tradycyjnego brunchu. Niewątpliwie to zasługa Marii Kanior, gwiazdy ósmej części projektu kulinarnego „Tarnowianie Gotują w Hotelu Tarnovia”, ale także rosnącej popularności tego smacznego sposobu spędzania czasu w niedzielne popołudnie.       - Cieszymy się, że nasz pom...

  • Publikacja
  • 26/08/2013