Wyniki wyszukiwania dla tagu "gotowanie"

Pizza z klasą

To dziś jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań na całym świecie – nie da się jej określić inaczej. Występuje w całej Europie, Ameryce, Azji, a także w większych miastach Afryki.       Pizza podbiła ludzkość. Jemy ją w domach, w eleganckich restauracjach, w tanich barach. Możemy kupić w postaci mrożonki oraz zamówić przez Internet lub telefon. Jak jednak upewnić się, ż...

  • Publikacja
  • 29/09/2014

Sezon na Hiszpańską Oliwkę!

 Nadeszła złota, polska jesień, a wraz z nią wietrzne, chłodne i coraz krótsze dni. W Hiszpanii tymczasem trwa zbiór oliwek i rozpoczyna się okres nazywany „,El veranillo”.      Jest to czas w którym ciepłe, ale nie upalne słońce delikatnie ogrzewa powierzchnię ziemi. „El veranillo”, czyli hiszpańskie „babie lato” to także okres wspólnego biesiadowania i delektowania się największy...

  • Publikacja
  • 25/10/2013

Pomidorowa pod dyrygencką batutą

 Już w najbliższą niedzielę 27 października kolejny brunch i kolejne, dziesiąte w tym roku, kulinarne spotkanie ze znanymi tarnowianami. Tym razem swój popisowy przepis zdradzi Anna Podkościelna-Cyz, dyrygentka chóru Gos.pl, wiolonczelistka w Tarnowskiej Orkiestrze Kameralnej.     Pani Anna przygotuje toskańską zupę pomidorową. – To danie ma dwie zasadnicze zalety, jest szybkie i p...

  • Publikacja
  • 22/10/2013

To był śledzik co się zowie…

 Dziewiąty brunch i po raz pierwszy przystawka, a nie danie główne w roli głównej. Także po raz pierwszy, od początku do końca polska potrawa. – To był śledź wysokiej próby. Marynowany przez dobę w specjalnej zalewie, wydany z lekką sałatką, smakował nie tylko zadeklarowanym wielbicielom tej rybki – ocenia Paweł Piszczek, wydawca portalu Coś na Ząb TV i felietonista kulinarny. – Co mnie szczegó...

  • Publikacja
  • 01/10/2013