Wielkanocna babka piaskowa!

  • Publikacja
  • 22/03/2013

Wielkanocna babka piaskowa!

 

 

Składniki:


25 dkg margaryny
25 dkg cukru pudru
6 jaj
15 dkg mąki pszennej
15 dkg mąki kartoflanej
2 dkg kakao
cukier wanilinowy
proszek do pieczenia


Margarynę rozetrzeć z cukrem i żółtkami, ucierając ok. 15 minut. Następnie masę połączyć kolejno z mąką i pianą z białek. Około 1/4 ciasta wyłożyć do osobnej miski i wymieszać z kakao. 
Do wysmarowanej tłuszczem formy (można również lekko posypać bułką tartą), na przemian nakładać ciasto białe i ciemne. Nałożone ciasto powinno zająć ok. 2/3 formy, gdyż urośnie podczas pieczenia. 
Piec w temp.170oC, około 40 min. 


Na koniec można udekorować babkę rozpuszczoną czekoladę, oraz posypać dowolnymi dodatkami np. orzechami, migdałami.
Smacznego!

 

 

 

 

 

Monia.