Wielkanocna babka piaskowa!
- Publikacja
- 22/03/2013
Wielkanocna babka piaskowa!
Składniki:
25 dkg margaryny
25 dkg cukru pudru
6 jaj
15 dkg mąki pszennej
15 dkg mąki kartoflanej
2 dkg kakao
cukier wanilinowy
proszek do pieczenia
Margarynę rozetrzeć z cukrem i żółtkami, ucierając ok. 15 minut. Następnie masę połączyć kolejno z mąką i pianą z białek. Około 1/4 ciasta wyłożyć do osobnej miski i wymieszać z kakao.
Do wysmarowanej tłuszczem formy (można również lekko posypać bułką tartą), na przemian nakładać ciasto białe i ciemne. Nałożone ciasto powinno zająć ok. 2/3 formy, gdyż urośnie podczas pieczenia.
Piec w temp.170oC, około 40 min.
Na koniec można udekorować babkę rozpuszczoną czekoladę, oraz posypać dowolnymi dodatkami np. orzechami, migdałami.
Smacznego!
Monia.