97 smaków - finał

- Publikacja
- 02/12/2013
Zakończyła się akcja poszukiwania smaków Przedgórza, prowadzona przez Lokalną Grupę Działania Stowarzyszenie „Kwartet na Przedgórzu” oraz portal kulinarny Coś na Ząb TV. W efekcie badań zebrano 97 tradycyjnych przepisów z gmin: Borzęcin, Brzesko, Dębno i Radłów, czyli z obszaru, na jakim działa „Kwartet”. Spośród nich komisja konkursowa wybrała 12 potraw. – Z tej dwunastki wybierzemy i nagrodzimy najlepsze i najsmaczniejsze danie podczas finałowej prezentacji, jaka odbędzie się w najbliższym czasie – mówi Piotr Kania, prezes zarządu Stowarzyszenia „Kwartet na Przedgórzu”.
Wybór finałowej dwunastki nie był łatwy. – Mieliśmy spory problem, bo prawie wszystkie przepisy spełniały założone kryteria lokalności i smaku – mówi Paweł Piszczek, wydawca portalu Coś na Ząb TV, przewodniczący jury.
Ostatecznie finałowe przepisy w kolejności alfabetycznej, to:
1. Baba Ziemniaczana – Maria KOCZWARA (Dębno)
2. Chleb Ziemniaczany – Małgorzata MUSIAŁ (Bucze)
3. Kasza Jaglana ze Śliwkami – Joanna KURTYKA (Radłów, Brzeźnica)
4. Kotne Kluski – Maria KOCZWARA (Dębno)
5. Parzoki – Jolanta PACURA (Mokrzyska)
6. Pęcak z Grochem i Skwarkami – Stanisława JAROSZ (Biadoliny Szlacheckie)
7. Pierogi Kudłacze – Zofia SAMBOR (Łoniowa)
8. Pietrusconka – Agnieszka BRACHUCY (Dębno)
9. Placek Grzybowy – Kinga KUŁAK (Borzęcin)
10. Placki na Blasze – Józefa MROŻEK (Jadowniki)
11. Tarta Orkiszowa – Maria KARAŚ (Poręba Spytkowska)
12. Zupa Korpielowa z Pieczonym Korpielem – Janina SZYDŁOWSKA (Poręba Spytkowska)
Kolejnym etapem będzie wybór najlepszego dania. Oceniane będą walory lokalności, czyli związek z regionem i tradycją, ekspozycja, czyli estetyka potrawy, sposób podania oraz smak – finalistki przygotują do degustacji potrawy. Finał odbędzie się 3 grudnia w brzeskiej restauracji „August”.
Przypomnijmy, że niezależnie od konkursu, poszukiwanie przepisów miało na celu zinwentaryzowanie potraw charakterystycznych dla Przedgórza, umocowanych lokalnie i historycznie. – To ochrona dziedzictwa, tradycji kulinarnej regionu, a jednocześnie szansa na wybranie i wypromowanie przepisów, które mogą wzmocnić atrakcyjność turystyczną naszych terenów – mówi Piotr Kania.
Z zebranych przepisów powstanie książka o charakterze kulinarnym, ale także etnograficznym i socjologicznym.
foto: cosnazab.tv










